MICROCOFF oferuje pełen wachlarz asortymentowy kawy surowej. Koncentrujemy się na ofercie skierowanej do małych i średnich producentów. Kawę z każdej grupy można u nas zakupić w ilości workowej, paletowej a także mniejszej niż standardowy worek ( czyli mniej niż 60 lub 70 kg ).
Oferujemy następujące grupy kaw :
Oferujemy dobrej jakości kawę konwencjonalną tzn. pochodzącą z podstawowego, masowego kanału dystrybucji, posiadającą standardowe certyfikacje oraz klasyfikacje jakościowe. Kawa ta jest podstawą produkcji w palarniach każdej skali od bardzo małych do przemysłowych np. Arabica Brasil Santos, Columbia Excelso, India Cherry czy Robusta Vietnam lub Indonesia. Konwencjonalny rynek globalnego obrotu kawą pozostaje głównym kanałem dystrybucji kawy surowej mimo różnych alternatywnych rozwiązań, takich jak choćby aukcje czy ruch „direct trade”. W oparciu o notowania giełd NYBOT i LIFFE oraz zapisów ECC istnieje możliwość zawierania kontraktów na dostawy kawy. Dbamy, aby dostarczane przez nas konwencjonalne typy ziarna kawowego były stabilnej i wyższej jakości niż ich standaryzowana charakterystyka. W tym celu budujemy dobre relacje z naszymi dostawcami w krajach pochodzenia, aby mieć kontrolę nad łańcuchem dostaw poczynając od kraju pochodzenia a kończąc na naszym odbiorcy.
Oferujemy kawy wysokiej jakości oraz rzadkie i bardzo wyszukane. Konsumenci dzisiaj zdecydowanie częściej poszukują kawy jakościowej, wyróżniającej się swoimi cechami, zindywidualizowanej. W związku z tym, ten obszar w ostatnich kilkunastu latach odnotowuje silną dynamikę wzrostu wśród plantatorów, dystrybutorów oraz palarni kawy. Jednym z symboli tej kategorii kaw jest Jamaica Blue Mountain, kawa uprawiana na Jamajce w czterech ściśle kontrolowanych plantacjach, dostarczana w beczkach czy tez Arabica z ekwadorskiej wyspy Galapagos, pochodząca z niewiarygodnie starych plantacji a także słynny już poprzez swój specyficzny sposób „produkcji” Kopi Luwak. Mamy wszystkie te kawy w swojej ofercie. Dostarczamy także wiele rodzajów innych, doskonałych kaw z konkretnych, niewielkich plantacji, które sygnują swoje kawy tak, że możemy naszemu odbiorcy wskazać konkretną lokalizację plantacji i personalnie naszych dostawców.
Oferujemy kawy certyfikowane. Na fali zainteresowania zdrową żywnością oraz w związku ze wzrostem świadomości konsumentów dotyczącym ochrony środowiska i działań prospołecznych w krajach pochodzenia kawy, w ostatnich kilkunastu latach wzrosło zainteresowanie kawami posiadającymi certyfikacje. Są dwie grupy certyfikacji : jakościowe ( np. Organic cert., Sustainable Coffee ) i pro-społeczne i chroniące zasoby naturalne ( np. Fair Trade, Rainforest Alliance, Shade Grown Coffee, Bird Friendly Coffee ). Niektóre certyfikacje łączą te dwa podejścia ( UTZ Certificate ). Dostępne są w obrocie międzynarodowym kawy posiadające pojedyncze, podwójne a nawet potrójne certyfikacje różnego rodzaju ( single, double, triple certified coffee )
Oferujemy ziarno kawowe pozbawione kofeiny oraz waporyzowane. Proces dekofeinizacji ziarna kawowego opatentowano już w 1904 roku, tym nie mniej w masowej skali ziarno pozbawione kofeiny ma zastosowanie dopiero w naszych czasach. Dekofeinizacja może być prowadzona z użyciem dwóch rodzajów mediów : środków chemicznych ( te metody mniej lub bardziej są ostatnio krytykowane ) lub wody. Za „najczystszy” uważa się proces opatentowany w Szwajcarii pod nazwą Swiss Water® Process. Proces dekofeinizacji prowadzi się dla dwóch celów : oferowania kawy pozbawionej kofeiny konsumentom oraz dla pozyskania kofeiny do procesu produkcji kawy rozpuszczalnej. Waporyzacja ( ang vaporised / steammed coffee ) jest procesem, w którym surowe ziarno kawowe poddawane jest działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem co pozbawia kawę dużej części składników drażniących dla żołądka lub pozbawia ją większości składników. Proces ten przeprowadza się po to aby uzyskać niskodrażniącą kawę lub, przeprowadzając go głębiej, „czyści” się ziarno kawowe, które uległo np. uszkodzeniu biologicznemu.
Oferujemy kawę według ofert specjalnych. W codziennej pracy na rynku kawy trafiamy na atrakcyjne cenowo możliwości zakupu różnorodnych rodzajów ziarna. Czasem jest to specjalna partia przygotowana na plantacji, czasem zaprzyjaźniony europejski operator oferuje partię kawy po atrakcyjnych cenach. Bywa i tak, że my sami decydujemy się na sprzedaż części asortymentu, który mamy w magazynach w specjalnej ofercie cenowej z zyskiem dla naszego klienta.
________________________________________________________________________________________________
Najczęściej sprzedawane przez nas typy kaw :
ARABIKA > Brasil Rio Minas, Brasil Santos sc 17/18, Brasil Yellow Bourbon, Bolivia Altura, Columbia Excelso, Columbia Supremo, Columbia Decaf, Costa Rica SHB Tarrazu, Cuba Serrano, Dominicana Barahona, Ethiopia Djimmah gr 5, Ethiopia Sidamo gr 2,Ethiopia Yirgacheffe, Guatemala SHB, India Monsooned Malabar, India Mysore Nugget extra bold, India Plantation AA, Indonesia Bali, Indonesia Kopi Luwak, Indonesia Sumatra Mandheling gr 1,Indonesia Sumatra Gayo, Jamaica Blue Moutain, Kenia AA, Mexico Altura, Nepal Organic, Nicaragua SHG, Salvador SHG, Tanzania AA, Uanda Bugisu i wiele innych
ROBUSTA > Cameroon, India Cherry AA, Indonesia EK1, Indonesia ELB, Vietnam gr 1, sc 16, Vietnam gr.1 wet polished, India Monsooned Malabar, India Kaapi Royale, Uganda i wiele innych